Baş Ağrısı ve Migren
Dr.Ceyhun Nuri’nin Migren Hastalığına Yaklaşımı
MİGREN TAMAMEN İYİLEŞECEKTİR!!!
Migren ataklarla seyir gösteren, başın yarısını tutan çoğunlukla bir göz çevresinde yoğunlaşan zonklayıcı tarzda baş ağrısı ile karakterize bir hastalıktır. Baş ağrısına ek olarak mide bulantısı, kusma, ışıktan, kokudan ve sesten rahatsız olma gibi ek şikâyetlere de sık rastlanmaktadır.
Ülke ve fert hayatında çok önemli kayıpların yaşanmasına neden olan bir durumdur. Baş ağrısı olan bir insan da %90 yüksek oranlarda iş verimliliği düşer. Bu durum ülke ekonomisi açısından çok önemli iş kaybı nedenidir. Bir ay içerisinde 2-3 kez migren atağı geçiren insanın bir yıl içerisinde 30-45 gün verimsiz ve konforsuz hayat yaşaması demektir.
Toplumda migren vakalarının görülme sıklığı yaklaşık yüzde ikidir. Kadınlarda (%25) görülme sıklığı erkeklerden (%8) üç kat fazladır.
Epidemyoloji
Belki de baş ağrısı çekmemiş insan yoktur. Herkes farklı seviyede bu rahatsız edici duyguyu tatmıştır. Toplumda migren vakalarının görülme sıklığı yaklaşık yüzde ikidir. Kadınlarda (%25) görülme sıklığı erkeklerden (%8) üç kat fazladır. Topluma baktığımızda her dört kadından biri, her 12 erkekten biri migren hastasıdır. Bu oranların altında hormon seviyelerinde ki farklar yatıyor.
Baş ağrıların %75’ni küme tipi baş ağrıları(%45) ve migren(%30) oluşturmaktadır.
Ebeveynlerin her hangi birisinde migren şikâyetinin olması bir sonra ki kuşakta görülme olasılığını %40’a çıkarırken, anne ve babanın her ikisinde de migren şikâyetlerinin bulunması bir sonra ki kuşakta olasılığı %75’lere çıkarabilmektedir.
Şikâyetlerin başlama yaşı genellikle kırk yaş altı yani hayatın en dinamik yaşandığı yıllara denk gelmektedir. Elli yaş ve menopoz sonrası migren ataklarının başlama olasılığı çok düşüktür.
Migren baş ağrısını tetikleyebilen durumlar:
Dr. Ceyhun Nuri © 2020