Masa başında uzun süreli çalışmak, bilgisayarın karşısında sabit olarak uzun saatler geçirmek ve buna karşın hareketsiz bir hayat sürmek ya da kaslarınızda zayıflık bulunuyorsa “Boyun Fıtığı Belirtileri” riski ile karşı karşıya kalma olasılığınız yüksek demektir. Saatler boyu bilgisayarın karşısında zaman geçirmek, hareketsizliğin sonucu olarak ortaya çıkabilecek boyun fıtığına zemin hazırlamaktadır. Bu durum yaşam kalitenizi olumsuz olarak etkileyecektir. Ancak beyin ve sinir cerrahisindeki yeni yöntemlerin haricinde, fonksiyonel tıp sayesinde teşhis ve tedavi süreçleri olumlu sonuçlar vermektedir. Bu sayede, yaşam kalitenizin yükseltilmesine destek olunmaktadır. Dr. Ceyhun Nuri & Dr. Mustafa İkizek Klinik olarak, alanında uzman ekibimizle, başta Proloterapi olmak üzere boyun fıtığı belirtilerini ortadan kaldırmak için süreç boyunca sizlere sağlık hizmeti vermekteyiz. Şimdi boyun fıtığı ve boyun fıtığı belirtilerini birlikte inceleyelim.
BOYUN FITIĞI NEDİR?
Omurgamız, dış kuvvetleri engelleme ve vücut ağırlığımızın dikey yönde yapmış olduğu hareketi sağlamanın yanında, vücudun hareket kabiliyetini yönetmek durumundadır. Bu nedenle vücut hareketlerinin sabit kalması ve hareket kabiliyetinin geliştirilmesi gibi iki aykırı durumla karşılaşılmaktadır. Bu iki durum, insan omurgasının kesitli yapısı ve omurların arasında yer alan disk yapıları tarafından yürütülür. Disk yapıları yanlara hareket, dikey hareket ve vücudun döndürülmesi hareketleri sırasında gerçekleşen kuvveti emer.
İnsanların ayakları üzerinde dik duruşu, disklerin üzerindeki kuvveti artıracaktır. Bu yüzden omurlarımız arasında yer alan disk yapılarımız, yaşımıza bağlı olarak yıpranmaktadır. Bu süreçle birlikte yükü kaldırma kuvvetleri ve dayanıklılıkları azalarak, fıtıklaşmaya sebebiyet verebilmektedir. Boynumuzun çok fazla ağırlık taşımamasına rağmen hareket kabiliyetinin bozulması, disk fıtığının görülmesi durumunu ortaya çıkartacaktır. Boyun bölgemizde yer alan her omur, nesneleri kendi hizasından yer alan sinirlerde kollarımıza ve sırtımıza yayarak, ilgili bölgelerin hareketini sağlayacaktır. Omurgalarımız arasında yer alan disk dokundaki jel kıvamında ki içyapı, kendisinden daha kuvvetli bir bağ dokundan oluşan dış yapıyı yırtması ile sinirlere ve omuriliğe baskı yapması sonucunda boyun fıtığı durumu ortaya çıkacaktır.
BOYUN FITIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Sinir köklerini ve omurilik yapısını etkileyen boyun fıtığı, 30’lu ve 40’lı yaşlarda en sık olarak görülen bir hastalıktır. Boyun fıtığının belirtileri fıtığın ciddiyetine, fıtığın ortaya çıktığı yere ve boyun fıtığı hastalığının süresine bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Boyun fıtığının en öne çıkan belirtisi ise boyun ağrısıdır. Sıklıkla karşılaşılan boyun fıtığı belirtileri gene l olarak şunlardan oluşmaktadır;
- Kola doğru yayılan tek taraflı ağrı,
- Uyuşma ile birlikte parmak uçlarına kadar yayılan ağrı,
- Kolda kuvvet kaybı yaşanması ve ilgili bölgeye yayılan ağrı,
- Kolda karıncalanma ve duyu kayıpları,
- Tutulmak istenen cisimleri tutamayarak düşürmek,
- Dengesiz yürüme ve yürüme güçlüğü belirtileri,
- Reflekslerde zayıflama ve elektriklenmeler,
Boyun fıtıklarını, kronik ve akut olmak üzere iki farklı döneme ayırmak mümkündür.
Akut boyun fıtığı döneminde, içinde yaklaşık %80 oranında su bulunan jelatinöz bir yapı olan nukleus pulpozus’un fıtıklaşarak serbest bir şekilde dışarı çıkması durumu mevcut olmaktadır. Kronik dönemde ise, eklem yapılarını oluşturan kıkırdak yüzeyinin aşınması sonucu (osteofit) veya genel ifadeyle omurga sistemini oluşturan yapıların bozulması ve hareket özelliğinin bozulması (servikal spondilozis) söz konusudur. Akut boyun disk fıtıklaşmalarında; tek taraflı, göğse üst ekstremiteye ve kürek kemiğine yayılan ağrılar hissedilebilir. Bu ağrılar, hapşırma esnasında, öksürme esnasında veya ıkınma esnasında daha da artabilmektedir.
Oluşabilecek uyuşuklukların ve ağrıların yatak istirahati ile belirli bir süre içerisinde geçmemesi durumunda doktorunuza danışılması gerekmektedir.
BOYUN FITIĞI NEDENLERİ NELERDİR?
Boyun fıtığının oluşması pek çok nedene bağlıdır. Bununla birlikte boyun yapımızın, bel yapımıza göre daha hassas bir yapıda olması nedeniyle, boyunda gerçekleşecek bozulmalar ile erken yaşlarda karşılaşılabilir. Uzun süreli olarak aynı noktaya bakmak, ekran karşısında çok uzun süre geçirmek, boynu uzun süre aynı pozisyonda tutmak, klima soğuğuna maruz kalmak ve hareketsizlik boyun fıtığının başlıca nedenleri arasında yer alır. Ayrıca ters hareket ya da kontrolsüz ağırlık kaldırılması sonucunda adaleler kasılabilmektedir.
Boyun fıtığı yapısal özelliklere bağlı olarak bazı kişilerde ortaya çıkabilmektedir. Genellikle narin, ince ve uzun boyunlu kişilerde boyun fıtığının görülme oranı daha fazladır. Bu yapıdaki kişilerin kas yapıları daha zayıf olacağından ve çevresel faktörler ile yaşam biçiminden çok daha kolay etkileneceğinden boyun fıtığı olma olasılıkları yüksektir. Boynun dikkatsiz kullanımı ile de ilgili olan boyun fıtığı, bu kişilerde daha yüksek oranlarda görülecektir. Basık boyun yapısına sahip insanlarda ve kısa boyunlu kişilerde boyun fıtığının görülme olasılığı çok daha düşük olmaktadır.
Boyun Fıtığı Riskini Artıran Nedenler
Sigara gibi zararlı maddeleri kullanmak da boyun fıtığı riskini artıran nedenler arasında yer almaktadır. Özellikle sigaraya genç yaşlarda başlayan kişilerde, boyun yapısının kısa sürelerde bozulma durumu ortaya çıkmaktadır. Kliniğimizde sadece boyun fıtığı tedavisi bölgelerini değil, aynı zamanda buna neden olabilecek tüm faktörlerin ortadan kaldırılması için, örneğin sigara bağımlılığına karşı sigara bırakma tedavileri gibi tedavi seçenekleri de mevcuttur. Ayrıca sigara içenlerde beş yıl içerisinde boyun fıtığı durumlarına rastlanılmaktadır. Kişinin ailesinde boyun fıtığı ile ilgili durumlar varsa, fıtık olma riski de bu nedenle artmaktadır.
Bunların haricinde, uygun olmayan uyku pozisyonları ve çalışma pozisyonları da boyun fıtığına neden olmaktadır. Önemli bir boyun fıtığı faktörü de oturur pozisyonda uyuya kalmaktır. Bu ve buna benzer alışkanlığa sahip olan insanlarda boyun yastığı kullanılması gerekmektedir.
Boyun fıtığı için risk oluşturan faktörleri şöyle sıralayabiliriz;
- Travma geçirmek, kaza geçirmek, şoför olarak çalışmak, masa başı mesleklerde çalışmak,
- Yanlış boyun hareketleri ve yanlış oturma pozisyonları,
- Kaslarında ki zayıflık,
- Stres, yorgunluk ve psikolojik sebepler,
- Uzun süreli bilgisayar kullanımı,
- Bilinçsiz masaj girişimleri,
- Ev işleri, dikiş nakış, temizlik, perde asma, silme gibi aktiviteler boyun ağrılarını artıran faktörlerdendir.
Genellikle bundan dolayı kadınların boyun ağrılarının erkeklere göre daha sık yaşadıkları görülmektedir.
BOYUN FITIĞI TANISI NASIL KONULMAKTADIR?
Boyun fıtığı tanısında konulurken hastanın yaşamış olduğu durumun öyküsünü anlatması beklenmektedir. Sonrasında ise fiziksel muayene gerçekleştirilmektedir. Bu tekniklerin haricinde görüntüleme teknikleri ile de boyun fıtığının varlığını teyit etmek ve fıtık seviyesini değerlendirmek gereklidir. Kesin olarak tanı konulabilmesi için boyun fıtığında ayrıntılı olarak uygun radyolojik kontroller, nörolojik muayeneler ve gerekli olan durumlarda uygulanan sinir elektrosu yöntemi ve boyun MR’ı yeterli olmaktadır.
Sinir yapısının bozulmasına ait bulgular yoksa ve yapılan muayene ile belirlenemiyorsa hastaya kesinlikle yatak istirahati verilmelidir, ağrı kesici kullanımı ile fizik tedavi önerilmektedir. Sinir yapısının bozulmasına ait sonuçlara ulaşılması halinde ve diğer tedavi yöntemlerinin başarısız kaldığı durumlarda kliniğimizde kişiye özel tedavi protokolleri hazırlanmaktadır.
BOYUN FITIĞI TEDAVİSİ NASIL YAPILMAKTADIR?
Hafif hissedilen boyun fıtığı, stresten uzak bir yaşam, istirahat ve fizik tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Boyun ve kol ağrıları fizik tedaviye rağmen geçmiyorsa, kollarda uyuşukluk ve kuvvet azlığı mevcutsa özel tedavi protokolleri uygulanmaktadır. Uykuları bölen ve kişinin yaşam kalitesini bozan boyun fıtığının, tedavisi mümkündür. Kliniğimizde uygulanan tedavi yöntemleri ile ağrıdan dolayı düşen yaşam kalitesi yükseltilmektedir. Mevcut şikâyetleri ortadan kaldırılmaya yönelik tedaviler uygulanmaktadır. Hastalarımızın kısa sürede sosyal yaşantılarına dönmeleri için imkân oluşturulmaktadır.
BOYUN FITIĞI HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR
Önlemek için dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Gün içerisinde uyulması gereken bazı kurallar ve egzersizler bulunmaktadır. Bunları doktorunuzun tavsiyesi ile uygulamanız doğru bir davranış olacaktır.
- Bakılan kişi, cisim ya da objeye cepheden baş-boyun ve gövde aynı düzlem üstünde dönülmelidir.
- Uzun süre aynı pozisyonda kalmaktan kaçınılmalıdır. Oturma ve ayakta kalma süresi 45 dakikayı geçmemelidir. Maksimum 45 dakikada bir pozisyon değiştirmek ihmal edilmemelidir.
- Yüz üstü yatmak yerine yan yatmak tercih edilmelidir. Ortopedik yastık kullanmak önemlidir.
- Okuma ve bir iş ile ilgilenirken boynunuzu öne doğru ileri derecede eğmek uygun olmayacaktır.
- Kitap okumalarınızda boynunuzu bükerek değil, kitap yüksekliğini uygun bir seviyeye getirilmesi sağlıklı olacaktır.
- Bilgisayar kullanmanız halinde ekranınızın göz hizasında olmasına dikkat edilmelidir.
- Boynunuzu, soğuktan, direk boyna vuran klima soğuğundan ve rüzgârdan korumalısınız.
- Yüzme sonrasında ve banyo sonrasında ıslak kalmamaya özen gösteriniz.
Boyun fıtığı iyi gelen egzersizler nelerdir?
Boyun fıtığından korunmak amacıyla iyi gelen çeşitli egzersizleri düzenli olarak yapmak gerekmektedir. Fıtık riski grubunda yer alıyorsanız düzenli olarak egzersiz yapmak hayatınızın bir rutini olmalıdır. Boyun adalesini güçlendirebilmek için yapılabilecek egzersizler, boyun fıtığına yakalanma oranını azaltabilmektedir. Doktorunuz tarafından boyun fıtığına iyi gelecek egzersizleri boyun fıtığı riski ve sonuçlarından sizleri koruyabilir. Bunun haricinde; boyun fıtığına yakalanma riski olan kişiler, düzenli ve bilinçli bir şekilde yüzerek bu riski azaltılabilmektedir.
Boyun yapısının bozulmasını engelleyen en önemli aktivite yüzmektir. Masa başında işlerini gerçekleştiren kişiler ise bellerini ve sırtlarını destekleyen sandalye ve koltukları tercih etmelidirler. Kesinlikle klimaların soğuk hava üflediği ortamlarda bilinçsizce durulmamalıdır. Bunla birlikte bilgisayar kullananların, ekranları göz hizasında olacak şekilde masalarında düzenleme yaparak çalışılmaları uygun olacaktır.