Genel

Keten Tohumu Yağı Nedir?

Keten Bitkisine Ait Çiçek

Keten tohumu yağı iltihabı azaltabilmekte ve kalp ve cilt sağlığını iyileştirebilmektedir. Bu yağ, öğütülmüş ve preslenmiş keten tohumlarından yapılmaktadır. Enflamasyonu azaltmak, kalp hastalığını önlemek ve kanser riskini azaltmak dahil olmak üzere birçok yararı bulunmaktadır.

Keten tohumu yağı ne için kullanılmaktadır?

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere  birçok aktif ve yararlı bileşik içerir :

  • Omega-3 yağlı asitler
  • Kalp hastalığının risk faktörlerini azaltabilecek sağlıklı proteinler
  • Sindirim sorunlarını ve kabızlığı önlemek için lif
  • Kanseri önleyebilen fenolik bileşikler (lignanlar)
  • Kalsiyum ve magnezyum dahil mineraller

"<yoastmark

Keten tohumu yağı Enflamasyonu Düşürür Mü?

Omega-3 yağ asitleri içerdiğinden iltihabı azaltabilmektedir. Çok sayıda insan çalışmasının bir analizi, bazı çalışma katılımcılarında keten tohumu içeren C-reaktif proteini (bir inflamasyon belirteci) azaltmaya yardımcı olan bileşikler buldu.

Kanser Riskini Azaltabilir Mi?

Kanserle mücadele ve antioksidan özellikleri ile bilinen bileşikler olan linoorbitidleri içerir.

Bu yağdaki alfa linolenik asitler (ALA) ayrıca kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatabilmekte ve hatta onları öldürebilmektedir. ALA ve kanser riskinin azaltılması üzerine yapılan araştırmalar umut verici olsa da, onu yararlı bir terapi haline getirmek için almanız gereken miktar aşırıdır. Çok fazla keten tohumu yağı, önemli yan etkiler ve komplikasyonlar için risk oluşturur.

Keten Tohumu Bitkisinin Çiçeği

Keten Tohumu Bitkisinin Çiçeği

Kalp Sağlığını Destekler Mi?

Araştırmalar, keten tohumu yağı takviyelerinin, eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) dahil olmak üzere vücuttaki omega-3 yağ asitlerinin seviyelerini artırabildiğini bulmuştur.

EPA ve DHA, sağlıklı bir kalbi teşvik etmek ve kalp hastalığını önlemek için gerekli bileşiklerdir. ALA vücutta EPA ve DHA’ya dönüştürülürken keten tohumu doğal olarak omega-3 yağ asitleri içermektedir.

Bağırsak Sağlığını İyileştirir Mi?

Müshil özelliklere sahiptir. 50 hemodiyaliz hastası üzerinde yapılan bir çalışmada, günlük yağ takviyesi kabızlığın giderilmesine yardımcı olmaktadır.

İrritabl bağırsak sendromu (IBS) olan kişilerle ilgili 2012 yılında yapılan küçük bir araştırma, keten tohumlarının kabızlık ve ishal de dahil olmak üzere IBS semptomlarını azaltmada yardımcı olduğunu bulmuştur.

Hasat edilen Keten Tohumu ile Keten Tohumu Yapı Üretimi Yapılmaktadır

Hasat edilen Keten Tohumu ile Keten Tohumu Yapı Üretimi Yapılmaktadır

Cildi Güzelleştirir Mi?

ALA güçlü bir antioksidandır. Genellikle kozmetik üreticileri tarafından “yaşlanma karşıtı” özelliklere sahip olarak tanıtılmaktadır.

Araştırmalar bu yağın cilt hücresi iltihabını azaltmaya ve cildin yenilenmesini desteklemeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Kilo Kaybına Yardımcı Olur Mu?

Appetite dergisindeki 2012 tarihli bir rapor, keten tohumu takviyelerinin iştahı bastırmaya yardımcı olabileceğini ve gıda alımının azalmasına ve kilo kaybına izin verdiğini buluyor. Keten tohumu içindeki çözünür lifin -bağırsaktaki suyu emen bir lif türü- dolgunluk hissini artırdığı düşünülmektedir.

Menopoz Belirtilerini Azaltır Mı?

Bu yağın, menopoz semptomlarına yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar bulunmaktadır. Bu yağı içeren takviyeleri kullanan 140 menopozal kadın üzerinde 2015 yılında yapılan bir araştırma, sıcak basmalarında azalma ve yaşam kalitesinde artış olduğunu göstermektedir.

Keten Tohumu Bitkisi, Keten Tohumu ve Keten Tohumu Yağı

Keten Tohumu Bitkisi, Keten Tohumu

Keten Tohumu Yağı, Olası Yan Etkileri

Doğru dozlarda ve kısa vadede alındığında çoğu yetişkin için genellikle güvenlidir. Büyük dozlar ishale ve gevşek dışkıya neden olabilmektedir. Alerjik reaksiyonlar da mümkündür.

Deriye veya saça topikal olarak uygulandığında bu yağının güvenliğine dair sınırlı kanıt vardır. Bununla birlikte, topikal bir keten tohumundan yapılan jeli üzerinde yapılan küçük bir çalışma, karpal tünel sendromu için güvenli ve etkili olduğunu buldu.

Kontrendikasyonlar

Keten tohumu yağı kullanmaması gereken kişiler şunlardır:

  • Hamile kadınlar: Erken doğum riskinin artması da dahil olmak üzere hamilelikte olumsuz etkileri olabilmektedir.
  • Çocuklar: Çocukların küçük miktarlarda tüketmesi güvenli olsa da, çocuklar tarafından alındığında bu yağın güvenliği konusunda yeterli kanıt yoktur.
  • Emziren anneler: Emziren kadınlar için  yağın güvenliği hakkında yeterli güvenilir bilgi yoktur.
  • Kanama bozukluğu olan kişiler: Keten tohumu yağının kanama riskini artırıp artırmadığı konusunda bazı tartışmalar vardır. Kanama bozukluğunuz varsa, bu yağın gıdada, ek formda veya topikal bir tedavi olarak kullanmadan önce sağlık uzmanınızla konuşun.
  • Ameliyat: Keten tohumu yağı kanamayı önlemek için ameliyattan en az iki hafta önce ve ilk iyileşme dönemi boyunca durdurulmalıdır.
  • Kan pıhtılaşma ilaçları alan kişiler: Kan pıhtılaşmasını yavaşlatan ilaçlarla (aspirin, diklofenak veya varfarin gibi) keten tohumu yağı almak kanama ve morarma riskini artırabilmektedir.

Sağlık uzmanınıza keten tohumu yağı takviyesinin sizin için uygun olup olmadığını sorun.

Dozaj ve Hazırlıklar

Keten tohumu yağı için standart bir dozlama yönergesi yoktur. Önerilen doz üreticiye göre değişir.

  • Salata yağı olarak veya soğuk soslarda kullanılabilmektedir.
  • Meyve suyuna, sallamalara veya smoothie’lere eklenebilmektedir.
  • Kızartmalarda veya fırınlarken kullanmayınız. Yağ, ısıya maruz kaldığında zararlı kimyasallar oluşturabilmektedir.
  • Ciltteki nemi artırmak ve cilt sağlığını iyileştirmek için topikal olarak uygulayın veya en sevdiğiniz cilt kremine eklenebilmektedir.
  • Büyümeyi ve parlamayı desteklemek için saça uygulanır.

Işıktan korumak için opak bir şişede paketlenmiş, soğuk preslenmiş yağ aramalıdır. Yağ berrak veya altın sarısı renkte olmalıdır. Yüksek lignanlı yağlar olarak bilinen bazı yağlar, öğütülmüş keten tohumu parçacıkları içerir ve içinde kir veya kum varmış gibi görünebilmektedir.

Taze keten tohumu yağı, ayçiçeği veya susam tohumlarını andırır. Hafif, cevizli bir aromaya sahiptir ve gevrek ve hafif ceviz tadında olmaktadır. Bulanık olan, balık kokusu veya kızarmış yağ gibi Kokar. Ayrıca acı veya yanık tadı olan yağlar serttir ve kullanılmamalıdır. Bunu fark ederseniz veya ürünün son kullanma tarihi geçmişse çöpe atılmalıdır.

Related Posts