Demans, hastanın günlük işleyişinde yardıma ihtiyaç duymasına neden olacak kadar şiddetli bilişsel ve hafıza gerilemesi için kullanılan genel bir terimdir. Alzheimer hastalığı, yaklaşık 5 milyon Amerikalıyı etkileyen bunamanın en yaygın nedenidir, ancak kesinlikle tek neden değildir.
Demans ve Alzheimer
Alzheimer ilerleyici bir hastalıktır, yani zamanla kötüleşir, bazen dört yıl gibi kısa bir sürede. Erken aşamalarda, hasta hafıza kaybı yaşar, ancak yine de bağımsız olarak yaşar. Orta evre Alzheimer’da hasta kişisel bakımını ihmal etmeye ve önemli bilgileri unutmaya başlayabilir. Hastalığın geç evrelerinde, insanlar günlük yaşamın en temel yönlerinde bile yardıma ihtiyaç duyar. Bu nedenle normal konuşma imkansız hale gelir.
Alzheimer’a beyne ne olur? İki madde olası bir rol oynar. Her ikisi de doğal olarak oluşan proteinlerdir. Beta-amiloid, beyinde dolaşan sinyaller için kanal olan sinir hücreleri arasındaki boşluklarda plaklar oluşturana kadar beyinde birikir. Tau adı verilen diğer anahtar protein de zamanla birikir ve beyin hücrelerinin içinde düğümler oluşturur. İki protein birlikte beynin hafıza, kişilik ve diğer bilişsel yetenekler için gerekli bölgelerindeki hücreleri öldürür.
Hafıza ve Konsantrasyon Nasıl Geliştirilir?
İyi haber şu ki, yaşlandıkça biraz unutkanlık yaşamayı beklemeniz gerekse de, hafıza kaybını en aza indirmek ve hatta yaşlandıkça hafızanızı iyileştirmek ve geliştirmek için yapabileceğiniz pek çok şey var.
Hafızayı geliştirmenin en iyi yollarından biri, kalp hastalığı ve felç riskini azaltan aynı yaşam tarzı değişiklikleridir. Örneğin, sigarayı ve alkolü bırakın, şekerli ve işlenmiş gıdaların alımını sınırlayın.
Ancak iş hafızanın nasıl geliştirileceğine gelince, faktörleri ortadan kaldırmak yapbozun sadece bir parçasıdır – diğer parça yeni alışkanlıklar eklemektir. Örneğin, yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemişler, çay ve yağlı balıklar gibi hafızaya yardımcı olan yiyecekler yemek , beyninizi güçlendirirken genel sağlığınızı geliştirmenin harika bir yoludur.
Düzenli egzersiz, beyin hücrelerinin büyümesini ve nörotransmiterlerin üretimini artırarak hafızayı güçlendirir. Aerobik (kardiyo) ve kuvvet egzersizlerinin bir karışımı en iyisidir.
Yeterince uyumuyorsanız, bilişinize ve hafızanıza zarar veriyor olabilirsiniz. Her gece yedi ila dokuz saat hedefleyin.
Meditasyon, stres azaltma ve iyi bir sosyal ilişkiler ağını sürdürmenin, yaşlanmanın beyin üzerindeki etkilerini savuşturduğu gösterilmiştir.
Stresi Azaltmak ve Beyin Sağlığı
Zihninizi genç tutmanın anahtarlarından biri, onu yaşam boyu öğrenme ve uyarma yoluyla meşgul etmek ve meydan okumaktır.
Seyahat etmek, yeni diller öğrenmek, bir müzik aleti almak, sanat veya yemek pişirme dersleri almak, yapboz yapmak, masa oyunları oynamak… Tüm bunlar yeni beyin hücrelerinin büyümesini teşvik eder ve beynin yeni yollar oluşturmasına yardımcı olur.
Pek çok ilaç beyin sisine ve unutkanlık nöbetlerine neden olabileceğinden, reçetelerinizi doktorunuzla gözden geçirmeli ve dozajların değiştirilip değiştirilemeyeceğini veya ortadan kaldırılıp kaldırılamayacağını görmelisiniz.
Bazı alışılmış davranışlar, gününüzü geçirmenizi sağlayan bilgileri hatırlamanıza yardımcı olacaktır. Böyle bir alışkanlık düzenli kalmaktır. Arabanızın anahtarlarını her zaman tezgahın üzerine koyarsanız, onları nerede bıraktığınızı merak etmenize gerek kalmaz. Her randevuyu yazarsanız veya akıllı telefonunuza koyarsanız, hiçbirini kaçırmazsınız. Yapılacaklar listelerini, güncel adres defterlerini ve parola listelerini tutun. Acil olduğunda bilgileri geri çağırma mücadelesiyle karşılaşmazsınız. Ayrıca, bir kişinin adını tanıttığınız anda tekrarlamak, mesajı güçlendirmek için bir konuşmanın bazı bölümlerini başka kelimelerle ifade etmek gibi belirli zihinsel alışkanlıklar oluşturmak da yararlıdır.
Hafıza Kaybından Nasıl Kurtulur?
Çalışmadan sonra yapılan çalışmalarda, fiziksel aktivite yalnızca daha yüksek bilişsel işlevle değil, aynı zamanda zaman içinde hafıza kaybı riskinin azalmasıyla da ilişkilendirilmiştir. Haftada üç veya daha fazla egzersiz yapmak, %40-50 daha düşük demans teşhisi riski ile ilişkilendirilmiştir.
Egzersizin faydalarından yararlanmak için tutarlı olmalısınız. Bu nedenle egzersiz için özel bir zaman ayırın ve buna bağlı kalın. Yüzme, yürüyüş ve tenis harika aktivitelerdir. Sosyalleşmenin beyin sağlığını iyileştirdiği bilinmektedir. Bir spor salonuna katılmak ve fitness dersleri almak bazı insanlar için çok iyi sonuç verir.
Beyin Sağlığı ve Gıdalar
Hafıza kaybından kaçınmanın bir başka yolu da ne yediğinize dikkat etmektir. Bazı spesifik gıdalar beyin sağlığı ile ilişkilendirilirken, gıda pazarlamacıları bazen faydalarını abartıyorlar. Bu nedenle, geniş yeme kalıpları ve stilleri açısından düşünmek daha iyi.
Temel bir kural, yeme alışkanlıklarınızı kalbiniz için iyi olan yiyecekler etrafında oluşturmaktır. Çünkü kalp-sağlıklı olan aynı diyet beyin için de iyidir. Kalp sağlığını desteklediği gösterilen Akdeniz diyetini duymuş olabilirsiniz. Bitki bazlı gıdalar, balık, fındık ve zeytinyağına odaklanır. MIND diyeti (Akdeniz diyeti Nörodejeneratif Gecikme için Müdahale) olarak adlandırılan Akdeniz diyetinin bir varyasyonudur. Beyin sağlığını optimize etme açık hedefi ile tasarlanmıştır. Bir çalışmada, MIND diyetini uygulayanların bilişsel testlerde düşük puan alma olasılığı %30-35 daha azdı.
Ginkgo Biloba ve Demans
Peki ya hafıza takviyeleri? Hafızayı güçlendirmek için reçetesiz satılan bir hap veya kapsül alamaz mısın? Ne yazık ki, pazarlamacılar sıklıkla bu ürünlerin yararları hakkında kanıtlanmamış iddialarda bulunurlar. Örneğin, ginkgo biloba genellikle zihinsel işlev için harika bir takviye olarak lanse edilmekte. Ancak çok sayıda araştırma, hafıza, dikkat veya bunama riski üzerinde hiçbir etkisi olmadığını bulmuştur. Hafıza için belirli vitaminlere ihtiyacınız var. Ancak araştırmalar, önerilen günlük alım miktarından (RDA) fazlasını almanın yararlı bir etkiye sahip olduğunu göstermedi. Yine de B vitaminleri ve D vitamini, bunamayı uzak tutmak için özellikle önemlidir. Bir kan testi, B12 vitamini eksikliğiniz olup olmadığını size söyler. Bu durumda bir takviye iyi bir fikirdir. Her gün 10-15 dakika güneşlenmekle bol miktarda D vitamini alabilirsiniz.