Bağırsak yüzeyindeki seçici geçirgenliğin ve doğal floranın bozulması sonucunda gıdaların sağlıklı bir şekilde metabolik yıkımı olmadan bağırsak duvarından emilerek hızlı geçişi ve özellikle glisemik indeksi yüksek gıdaların (kana hızlı geçiş yaparak kan şekerini ani yükselten beyaz ekmek, makarna, pilav, hamur işi gibi vb. ) tüketilmesi nedeniyle vücutta kan glikoz ve insülin seviyelerinde ani iniş ve çıkışlar yaşanır.
- Beyin glikoz regülasyonunda dengesizliğe yol açan bu durum;
- Beyin ve omurilik kimyasının bozulmasına,
- Hücre depolarizasyon eşiğinin değişmesine (normal membran-70 mV / -90 mV)
- Nöron sinapslarından salgılanan nörotransmitter değerlerinde (melatonin, dopamin, seratonin ve nöradrenalin gibi hormonlar) dengesizliğe neden olur.
‘Gıda’ seviyesinde başlayıp ‘Hücre’ seviyesine kadar devam eden bu işleyişin vücutta oluşturduğu KİMYASAL değişim, PSİKOLOJİK semptomlarla kendini gösterir ve DEPRESYON – PANİK ATAK – SİNİRLİLİK – UYKU BOZUKLUKLARI – AŞIRI KORKU VE KAYGI – İÇİNE KAPANMA gibi, temeli sadece ‘PSİKOLOJİK’ alt yapıda aranan ve çözümsüz gibi görünen rahatsızlıklara neden olur.
Bu hastalık grubunun tedavisine yaklaşımda mutlaka DÖRTLÜ BEDEN YAPISI (Fiziki Beden, Duygu, Bilinçaltı, Ruh) göz önünde bulundurularak tedavi protokolü düzenlenmelidir.