Genel

D Vitamini Hayatımızı Ne Kadar Etkiliyor?

D VİTAMİN HAYATIMIZDA NE KADAR ETKİLİ

Çoğu insanın sadece kemik gelişimi ile alakası olduğunu düşündüğü D vitamini aslında insan vücuduna birçok etkisi vardır. Bağışıklık sistemini güçlendirir, hipertansiyon, kalp hastalıkları, bazı kanser türleri gibi rahatsızlıklarda fayda sağlar. Tabi ki her şeyde olduğu gibi D vitaminin de fazlası zararlıdır.

Kemiğin bileşeni olan kalsiyumun emilimi için D vitamini gereklidir. Yeteri kadar alınmadığında kalsiyum emilimi yapılmadığından kemik erimesi gibi rahatsızlıklar meydana gelebilir. Yani güçlü ve sağlıklı bir kemik yapısı için D vitamini vücudumuzun olmazsa olmazlarındandır. Bu vitamin, güneş ışınlarının ciltteki kimyasalı aktif bir vitamine dönüşmesiyle oluşur.  Büyük bir kısmı Ultraviyole ışınları (UVB) etkisiyle ciltte sentezlenir. Ciltte üretilen vitamin miktarı çevresel faktörlere ve cilt tipine göre değişiklik gösterebilir. Bunun dışında yaşam tarzının farklı olması, tükettiğimiz besinler artma ya da azalma noktasında etkili olmaktadır.

Doğada Çok Az Gıdada Bulunur

Gıdalar aracılığıyla da alınabilir. Fakat bu besinler sınırlı sayıdadır. Somon, Orkinos, Uskumru gibi yağlı balıkların etlerinden, süt, yulaf, tatlı patates ve yumurta sarısı gibi besinlerde bulunur. Maydanozda da bulunmaktadır.

Büyük bir somon sürüsü

Yeteri Kadar Vitamin

Korona günlerinde eve hapsolduk… Elimizde kahvemiz pencere kenarlarında ya da balkonda yüzümüze güneş vursun diye bekliyoruz. Olabildiğince sakin yerlerde, temiz havada güneşten yararlanmalıyız. Olumlama yaparsak korona sayesinde doğanın kıymetini anlayıp doğa yürüyüşlerine, kamplara olan ilgimiz arttı bile diyebiliriz.

D Vitamini ve Pandemi Süreci

Bağışıklık sistemimizin güçlü olması pandemi süreci için oldukça önemlidir. Yeterli alımı ile bağışıklık sistemimizi güçlendirmeliyiz. Yakın zamanda yapılan araştırmalarla akut solunum yollarına desteği olduğu saptanmıştır. COVID-19 enfeksiyonu üzerindeki etkisine dair doğrudan bir kanıt bulunmamasına rağmen, eksikliğinin akut solunum yolları için bir risk faktörü olduğundan dolayı takviyelerle bu eksikliğin düzeltilmesi gereklidir. Ayrıca D vitamini için tehlikeli olan kış mevsiminde, COVID-19 enfeksiyonundan dolayı ölüm oranlarını çoğalmıştır. Bu da COVID19’un ilişkili olabilecekleri göstermektedir.

Güneşten Çok Yakınırdık

Hatta güneş kremi kullanımı hayatımızda yer edinmiş gerekli bir bakımdır. Genellikle kadınların, bu konuda özenle ürün seçtiğini söyleyebiliriz. Güneş kremi, bizi büyük oranda güneşin zararlı ışınlarından korusa da D vitamini üretimini azalttığı görülmüştür. Bu sebepten dolayı güneş kreminin doğru miktarda kullanımı cildimiz için oldukça önemlidir. Kapalı havalarda bile güneşin yaydığı zararlı ışınlarda korunmak için kullanılması önerilmektedir.

Güneş ve D Vitamini

Güneş ve D Vitamini

Güneş ışığı… Evet genelde pozitif etkilerinden bahsettik fakat negatif etkileri de vardır. Bunlar yaşa, cilt tipine, mevsime göre değişiklik göstermektedir. Vücudumuzun alacağı güneş ışığının dengesi çok önemlidir. Bu dengenin altında güneş ışığı aldığımızda D vitamini seviyesi azalır ve kalsiyumun emilimi yavaşlar.  Yetersiz D vitamini aynı zamanda bazı kanser türleriyle de ilişkilendirilir.

İnsanların Büyük Bir Çoğunluğunda D Vitamini Eksikliği Olabilir

Son yıllarda yapılan araştırmalara göre D vitamininin eksikliği insanların büyük bir çoğunluğunda görülmeye başlamıştır. D vitamini eksikliği görülen insanlar; hamileler, emziren kadınlar, yaşlılar vb. gibi bir sırayla ilerlemektedir. Kadınlar için D vitamini çok önemlidir ve eksikliği meme kanseri gibi hastalıklara sebep olmaktadır. Diğer hastalıklar üzerindeki etkisi araştırılmaya devam etmektedir.

D Vitamini

D vitamini eksikliği

Vitamin Eksikliği Nasıl Anlaşılır

En sık görülen etkileri yorgunluk, vücutta genel ağrı, kemik ağrıları, bağışıklık sisteminde zayıflama gibi rahatsızlıklardır. En çok açık tenlilerde, sürekli kapalı alanda çalışan kişilerde, güneş ışığından korunmak için yüksek faktörlü güneş koruyucu krem kullananlarda, karaciğer ve böbrek gibi rahatsızlıkları olanlarda görülür.

D vitamini vücudumuzda inaktif durumdadır. Vücudumuzda yararlı hale gelebilmesi için uzun bir süreçten geçer.  Güneş ışınlarının etkisiyle vücudumuzdaki belirli tepkimeleri uyarır. Bir dizi tepkime ile birlikte aktif forma gelir. D vitamin reseptörleri bu tepkimelerde kilit rol oynar. Bu uyarıları alan reseptörlerdir.

D Vitaminin Fazlası Zarar

Kolay Kolay Vücuttan Çıkmaz. Özellikle yağlı dokularda biriken vitamin D’nin vücuttan atılması oldukça zordur. Suda çözünmediğinden zehirleme riski fazladır. Bu da kan kalsiyum düzeyinin yükselmesine ve mide bulantısı, anksiyete, kabızlık gibi sonuçlara sebebiyet verir.

D Vitamini

Her şeyin fazlası zarardır.

Güneş, en büyük kaynak olarak gösteriliyor. D vitamini alımı ile birlikte bazı kanser risklerini azaltmış oluyoruz fakat güneşe doğru gün ve saatte çıkmak buradaki hassas noktadır. Bazı hastalıklardan kaçmaya çalışırken cilt kanseri olma riskini göz ardı etmememiz gerekir.

Cinsiyete ve Yaşa Göre Farklılıklar

Güneş Işınlarından Faydalanma Düzeyi Cinsiyete ve Yaşa Göre Farklılıklar Göstermektedir. Kadın ve erkeğin farklı cilt yapıları vardır. Kadın cildinin, erkek cildine oranla daha hassas olduğundan kadınların, güneşin daha eğik olduğu saatlerde ve kısa süreli güneş ışığı alması daha doğrudur. Ten renginin açık ya da koyu olması da şartları değiştirmektedir. Koyu tenli birinin vitamin sentezi, açık tenli birinden daha zor olduğu için iki kat daha fazla güneş ışığı alması gerekmektedir.

İlginizi çekebilir:
Güneş, Deniz, Kum ve İltihaplı Romatizma