Kendinize bir iyilik yapın. Aynanın karşısına geçin ve dil çıkarın dışarı . Şimdi onu daha yakından inceleyin. Size bazı mesajları olabilir.
Ağzınızdaki problemlerle ilgili ipuçları için dilinizi çıkarın.
Sağlıklı bir dil kalın olmayan pembe ve küçük nodüller (papilla) ile kaplanmalıdır. Dilinizin normal görünümünden sapması endişe kaynağı olabilir. Herhangi bir renk değişikliği, topaklar ve yaralar iki hafta içinde kaybolmazsa bir uzmana görünmeniz bile gerekebilir.
Beyaz dil
Dilinizde beyaz bir kaplama veya beyaz lekeler varsa pamukçuk, lökoplaki ve planus göstergesi olabilir.
Pamukçuk
Ağız içinde gelişen süzme peynir kıvamında olan beyaz lekeler bir maya enfeksiyonudur. Pamukçuk en yaygın olarak bebeklerde ve yaşlılarda, özellikle protez kullanıcıları veya bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde görülür. Şeker hastaları ile astım veya akciğer hastalığı için steroid ilaç kullanan kişilerde de olabilir. Antibiyotik aldıktan sonra da pamukçuk ortaya çıkabilir.
Lökoplaki
Ağızdaki aşırı büyümüş hücrelerin dil üzerinde ve ağız içinde beyaz lekelere yol açtığı bir durumdur. Dil tahriş olduğunda lökoplaki gelişebilir. Genellikle de tütün ürünleri kullanan insanlarda görülür. Lökoplaki kanserin öncüsü olabilir.
Liken planus
Dilinizde dantele benzeyen beyaz çizgiler ağı. Bu duruma neyin neden olduğunu çoğu zaman bilmiyoruz, ancak bu durum genellikle kendi kendine iyileşir.
Soğuk
Vücuda alınan soğuğun en önemli göstergesi beyaz dildir. Özellikle otoimmün gibi romatizma hastalarında sık görülür. Diyelim ki aynanın karşısına geçtiniz, diliniz beyaz değil ama romatizma ağrılarınız var. Üzülmeyin, biraz sonra gerçekleri hep birlikte göreceğiz. Ama varsa da korkun ve titreyin. Soğuk artık içinizde yuva yapmıştır.
Dilin Kırmızı Olması Neyin Alametidir?
Kırmızı bir dil aşağıdakilerin işareti olabilir:
Vitamin eksikliği, coğrafi dil, kızıl ateş ve Kawasaki.
Vitamin eksikliği:
Folik asit ve B12 vitamini eksiklikleri, dilinizde kırmızımsı bir görünüme neden olabilir ve bunu anlamak için küçük bir kan testi yaptırılabilir.
Coğrafi dil:
Dilinizin yüzeyinde harita benzeri kırmızımsı lekelerin oluşmasıdır. Endişeye mahal çok. Bu yamalar etraflarında beyaz bir kenarlığa sahip olabilir ve dilinizdeki yerleri zaman içinde değişebilir. Coğrafi dil önemlidir.
Kızıl ateş:
Dilin çilek benzeri (kırmızı ve engebeli) bir görünüme sahip olmasına neden olan bir enfeksiyon yüksek ateşe neden olur.
Kawasaki hastalığı:
Dilin çilek benzeri bir görünüme sahip olmasına neden olabilecek bir durum. Beş yaşın altındaki çocuklarda sık görülür ve yüksek ateş eşlik eder. Kawasaki hastalığı acil tıbbi değerlendirme gerektiren ciddi bir durumdur. Zaten bu durum bir vaskülittir yani damarların iltihabıdır.
Eğer Dil Siyah Ve Tüylü İse
Saç telleri gibi, dilinizdeki papillalar yaşamınız boyunca büyür. Bazı insanlarda aşırı derecede uzarlar, bu da bakterileri barındırma olasılıklarını artırır. Bu bakteriler büyüdüğünde dilin yüzeyinde koyu veya siyah bir görüntüye neden olur. Aşırı büyümüş papillalar saç gibi görünebilir. Neyse ki, bu durum yaygın değildir ve genellikle ciddi değildir. Büyük olasılıkla iyi diş hijyeni uygulamayan insanlarda görülür. Bunların yanında diyabetli, antibiyotik kullanan veya kemoterapi gören kişilerin de siyah tüylü bir dil geliştirebileceğini biliniyor.
Dildeki sarı renk bedendeki nemin azaldığını gösterir. Sarı renk zamanla koyulaşır ve kahverengi ve siyaha doğru ilerlerle vücutta su kıtlığı vardır ve kanserleşme ve kronik hastalıklara yatkınlığı hızlandırır. Neden böyle? Nem azalırsa ısı artar yani yangın inflamasyon başlar.
Dil Ağrıyorsa Veya Engebeli İse
Dilinizdeki ağrılı şişliklerin sebebi şunlar olabilir:
Travma, sigara, ağız ülseri, oral kanser
Travma:
Dili kazara ısırmak, çayla haşlamak ya da fırından yeni çıkmış bir yemekle dili yakmak en sık görülen travma örnekleridir. Hasar iyileşene kadar acı çekersiniz. Diş taşları veya dişlerin sık sıkılması da dilinizin kenarlarını tahriş edebilir ve ağrılı olmasına neden olabilir.
Sigara:
Sigara sadece insanı öldürmez. Dili de tahriş eder. Bu da ağrıya neden olabilir.
Ağız ülseri:
Herkesin başına gelir. Stres önemli bir faktördür. Ülser yaraları normalde bir veya iki hafta içinde tedavi edilmeden iyileşir.
Oral kanser:
Dilinizde uzun süre kaybolmayan bir yumru veya yara ağız kanserinin bir göstergesi olabilir. Birçok oral kanserin erken evrelerde dili incitmediğini unutmayın. Bu yüzden ağrı yoksa her şeyin normal olduğunu düşünmeyin.
Dilin ağrıması ve şişmesi dil ve çevresindeki lenfatik drenaj sorununu gösterir. Bu da dalak fonksiyonlarındaki denge bozukluğuna işaret eder. Özellikle dil geceleri ağza sığmaz. Şiş dil dişler tarafından taciz edilir, diş izleri oluşur. Bu durum dalağın bozulduğunu net gösterir.
Bu insanlar da iltihabi hastalıklara hazırdırlar. İleride otoimmün hastalıklara yakalanabilirler.
Diş hekimlerimiz, dişleri ve dili fırçalamayı unutmamamız konusunda hep bizi uyarırlar.
Haksızlar mı?
Biz de bu hatırlatmaya kulak verelim ve dillerimizi günlük olarak kontrol edelim, organımıza iyi bakalım.
Dil ile İlgili Şu İlginç Noktaya Parmak Basmak da Gerekir
Hiçbir aslan ve zebra arkadaşlarımız dişlerini fırçalamazlar. Ama yabani hayvanlardan dişi çürüyen bir hayvan göremezsiniz. Bu dikkatimizi çekmesi gereken bir durumdur.
O zaman bunun üzerine şunu söyleyelim.
Her diş vücuttaki bir organın temsilcisidir. Dişi çürümeyen aslan iç organları sağlam aslan demektir.
Biz insanların içi o kadar bozuk ki dışa yansıyan dişler ne yapsın.
Ama siz yine de aslanlarla sağlık konusunda bir yarışa giremeyeceğiniz için en iyisi diş bakımınızı yapmayı ihmal etmeyin. Ama bunun diş sağlığına o kadar etkili olacağını düşünmeyin.
Dil Yazımız devam edecek.
İkinci bölümde dildeki çatlakların yerleştiği yere göre ne anlama geldiği, mavimsi bir dil veya morarmış bir dil ne analama geliyor? Çok uzun veya çok kısa diller bize ne anlatıyor?
KAYNAKLAR
Ahmet Aydın-Diş Araştırması-Modernlik arttıkça çürükler de arttı!