Genel

Diyet Takviye İhtiyacınız Var mı?

Diyet Takviye şişeleri, yerel süpermarketinizdeki rafları sıralar. Bunlar A’dan çinkoya kadar vitamin ve mineralleri içerir. Ayrıca probiyotikler, şifalı bitkiler ve balık yağı gibi ürünler de bulabilirsiniz. Ama sağlık için gerekli mi?

Diyet Takviye Riskleri Var mı?

Birçok diyetisyene göre, “Çoğu insan için besleyici çeşitlilikte yiyecekler yemek, ihtiyaç duydukları tüm besin maddelerini sağlayabilmektedir”. Ancak bazılarının yemeklerinden aldıklarından daha fazlasına ihtiyacı olabilmektedir. İhtiyaçlarınız yaşınıza, sağlığınıza ve ne yediğinize bağlı olarak değişebilmektedir.

Diyet Takviye

Diyet Takviye Gerçekten İhtiyacınız Var Mı?

Bazı insanlar, takviyelerin hastalıkları önleyebileceğine veya tedavi edebileceğine inanabilmekte veya umut edilebilmektedir. Ancak amaçlanan şey bu olmamaktadır. Takviyeler eksik diyeti desteklemek için tasarlanırlar.

Kimin Takviyelere İhtiyacı Var?

Vücudunuz, hayatınızın farklı zamanlarında farklı miktarlarda belirli besinlere ihtiyaç duyar. Örneğin, bazı besin maddelerini emme ve işleme yeteneği yaşla birlikte azalır. Bu nedenle yaşlı yetişkinlerin D vitamini, B12 vitamini ve kalsiyum gibi belirli vitamin ve minerallere daha fazla ihtiyacı olabilmektedir.

Bazı gıdalardan kaçınan kişilerin de besin takviyesine ihtiyacı olabilir. Örneğin B12 vitamini sadece hayvansal ürünlerde bulunur. Yani vegan bir diyet uygularsanız, yiyeceklerden yeterince B12 alamayabilirsiniz.

Hamile olan veya hamile kalabilecek kadınların belirli bir miktarda folik aside ihtiyacı olabilmektedir. Bu, nöral tüp kusurları adı verilen bir tür doğum kusurunun önlenmesine yardımcı olur. Ve bebeklerin anne sütünde bulunan miktardan daha fazla D vitaminine ihtiyacı olabilmektedir.

Yine kronik sağlık sorunları olan kişilerin de bazı vitamin ve minerallere daha fazla ihtiyacı olabilmektedir. Bu koşullar arasında kalp hastalığı, diyabet, kanser ve bazı otoimmün hastalıklar yer almaktadır.

Ancak bir eke ihtiyacınız olup olmadığı – hangisi veya hangileri – tahmin edilecek bir şey değil, hangi takviyeler, dozaj vb., sağlık uzmanınızla birlikte çalışmanız gereken şeylerdir.

Diyet Takviye ve Güvenlik Endişeler

Bazı takviyeler, ilaçların ne kadar iyi çalıştığını değiştirilebilmektedir. Diğerlerinin belirli insan grupları için riskleri bulunmaktadır. Hem gıdalardan hem de farklı takviyelerden aldığınız toplam besin miktarını bilmek de önemlidir. Daha fazlası mutlaka daha iyi değildir ve doğal olması mutlaka güvenli olduğu anlamına gelmemektedir.

Birçok besin maddesi büyük miktarlarda tehlikeli olabilmektedir. Düzenli olarak bu seviyenin üzerine çıkmak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Üst sınırı olan vitamin ve mineraller arasında kalsiyum, demir, çinko ve A, B6, C ve D vitaminleri bulunmaktadır. K vitamini gibi bazı besinler yaygın ilaçlarla etkileşime girilebilmektedir.

Botanikler gibi diğer diyet takviyeleri türleri daha da karmaşık olabilmektedir. Botanikler, bitkisel takviyeler olarak da bilinmektedir. Bir bitkinin bir veya daha fazla bölümünü içerirler. Örnekler arasında ginseng, ekinezya ve St. John’s wort bulunmaktadır. Botanikler, kapsüller, kuru çaylar veya sıvı müstahzarlar gibi birçok biçimde olabilmektedir.

Botanik ürünler, içeriklerinde markadan markaya değişiklik gösterebilmektedir. Dolayısıyla vücuttaki etkileri değişkenlik gösterebilmektedir.

Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirmek

Takviyeler için belki de en yaygın iddia, bağışıklık sisteminizi güçlendirdikleridir.

C vitamini, D vitamini, E vitamini, çinko, selenyum ve magnezyum gibi birçok besin, sağlıklı bir bağışıklık sistemi için önemlidir, Ancak şimdiye kadar, herhangi bir besinin önerilen miktarından fazlasını almak, bağışıklık sistemini güçlendiriyor gibi görünmüyor.

Araştırmacılar, belirli takviyelerin COVID-19 semptomlarını azaltıp azaltamayacağını test ediyor. Ancak şimdiye kadar veriler, COVID-19’u önlemek veya tedavi etmek için herhangi bir vitamin, mineral veya botanik ürün için veya bunlara karşı önerileri desteklemek için yetersiz.

Bilim adamları virüsler için takviyeler arıyorlar. Örneğin, spirulina adı verilen bir tür algden yapılan botanik bir öz farelerde yapılan çalışmalarda, içindeki bileşiklerin bağışıklık tepkisini artırabileceğini ve viral enfeksiyona karşı koruma sağlayabileceğini göstermiştir. Ancak botanik takviyelerle ilgili bir zorluk, bunların şişeden şişeye değişebilmeleridir.

Merak edebilirsiniz: Eğer takviyeler çözüm değilse, şu anda bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için ne yapabilirsiniz? En önemli şey, besleyici çeşitlilikte yiyecekler yemek ve sağlıklı bir kiloyu korumaktır.

Düzenli fiziksel aktivite, yeterli uyku ve stresi en aza indirmek de önemlidir. Sigara içmeyin.  Ve hastalanma şansınızı azaltmak için ellerinizi yıkayın.

“Takviye Edici Gıda: Çetrefilli Bir Konu” yazımız ilginizi çekebilir. İyi okumalar dileriz.

Related Posts