Genel

Egzersiz ve Yaşlanma

Egzersiz Yaşlılık Beyin İlişkisi

Bir çoğunuz Süper Yaşlılar” başlıklı yazımızı okumuştur. Onların bu kadar sağlıklı olmalarının sırlarından bahsetmiştik. O sırlardan bir tanesi: Egzersiz.

Fiziksel olarak aktif olmamak için milyonlarca neden bulabilirsin. Hatta bazıları geçerli olur. Ama şunu bilin: Durgunluk kötüdür. Her yıl kabaca 3,2 milyon insan fiziksel hareketsizlik nedeniyle ölüyor. Özellikle yaşlı yetişkinler arasında düzenli egzersiz, sağlık için çok önemli.

Egzersiz Herkes İçin İyidir

Egzersiz, yaşlı yetişkinler de dahil olmak üzere hemen hemen herkes için iyidir. Orta düzeyde fiziksel aktivitenin bile büyük bir etkisi olur. Tabii önce doktorunuzla konuşun. Hareketsizseniz, başlarken sakin olun, örneğin her gün 5-10 dakika orta düzeyde aktivite yapın.

Dinlenme ihtiyacı hissetmene neden olan yaşın değil, hareket etmiyor olmandır. Kalp hastalığı, diyabet, artrit ve diğerleri gibi ciddi sağlık sorunları olan yaşlı yetişkinler bile kalkıp hareket ederek daha iyi yaşar.

Yaşlılıkta Aktif Kalın

Yaşlandıkça aktif kalmak için ne kadar çok şey yaparsanız, kalp krizi ve inme gibi şeyler için şansınız o kadar azalır. Doktorunuz size hangi tür egzersizlerin en iyi olduğunu ve bunları ne kadar süreyle yapmanız gerektiğini söyleyebilir. Muhtemelen haftada 150 dakika tempolu yürüyüş veya kolay bisiklete binme gibi orta düzeyde aerobik aktivite yapacaksınız. Bahçe işleri veya yoğun bir temizlik seansı da önemlidir. Ve bunları 30 dakikalık parçalar halinde yapmak zorunda değilsiniz.

Esnekliği teşvik eden egzersizler, muhtemelen üzerinde çalışmanız gereken dört temel hareket grubundadır (dayanıklılığı, gücü ve dengeyi geliştirenlerle birlikte). Bu sertlik, örneğin kalçaları, bacakları, omuzları, boynunuzu, sırtınızı… herhangi bir yeri hedef alan germe egzersizleri ile hafifletir. Meditasyon da yardımcı olur. Yine de sakin ol ve canını acıtacak kadar gerinmelerden kaçın.

Düşük Yoğunluklu Egzersiz ile Başlayın

Güvende olmak için, özellikle aktif değilseniz veya sağlık sorunlarınız varsa önce doktorunuza danışın. Doktorunuz neye ihtiyacınız olduğunu ve neler yapabileceğinizi sizinle tartışır. Uzmanlar, yeni başlayanların düşük yoğunluklu egzersizlerle yavaş yavaş başlaması gerektiğini söyler. Bol su için, vücudunuzu dinleyin, antrenmandan önce ısının ve antrenmandan sonra soğumaya zaman ayırın.

Torunlara bakıcılık yapma, diğer aile yükümlülükleri, ev işleri vb. nedeniyle dolu bir program. Bunlar genellikle egzersizi atlamak için bir neden olarak gösterilir. Düzenli fiziksel aktivitenin tüm faydalarını ve gereken minimum süreyi (haftada 150 dakika orta düzeyde aerobik aktivite) düşündüğünüzde, cevap açıktır. Sağlıklı kalmak istiyorsanız, zaman bulursunuz.

Egzersiz ve Beyin İlişkisi

Egzersiz beyniniz için harikadır. Uzmanlar, egzersizin yalnızca depresyon ve kaygı gibi zihinsel sağlık sorunlarından kurtulmanıza yardımcı olduğunu söyler. Aynı zamanda görevde kalmanıza ve yardımcı olacağını söyler. Sağlıklı vücut, sağlıklı zihin.
Sağlam kafa, sağlam beden.

Son zamanlarda yapılan bir araştırma, sabit bir bisiklete binmek gibi belirli egzersizlerin aslında yaşlandıkça meydana gelebilecek hücre kaybını yavaşlattığını gösterir. Başka bir deyişle, egzersizin faydalarından yararlanmak için asla geç değildir. Kaç yaşında olursanız olun, ne kadar hareketsiz veya ne kadar uzun süredir formda olursanız olun, egzersiz pek çok şey için çok yardımcı olur.

İlgili Yazılar