ÇAY İÇİNCE NEDEN RAHATLARIZ?
Bir bardak çayın çözemeyeceği hiçbir şey olmadığını söylerler ve bunda biraz doğruluk payı vardır. Tarihi kökleri Doğu Asya’ya dayanan, dünyanın dört bir yanındaki farklı kültürlerden insanlar binlerce yıldır çay içmektedir.
Her gün içtiğimiz çayın bilimsel adıyla Camellia yapısındaki polifenol bileşikleri bunların inflamasyonu baskıladığı bilimsel olarak gösterilmiştir. Bu yüzden çay içince rahatlamaz mıyız? Daha dingin bir hale dönüşürüz. Harlayan bir ateşin üzerindeki bakır çaydanlıkta mükemmel demlenmiş bir çayın içindeki gözle görülmeyen bu kimyasallar bağışıklık sistemini güçlendirirler. Yine çayın yapısında bolca bulunan kateşin adlı bileşikler iltihabı azdıran interlökin-6 üretimini engelleyerek iltihap oluşumunun önüne geçer ve dalgakıranlar gibi kıyı şeridini koruma altına alırlar. İnterlökin-6 bağışıklık sistemine ayar çeken onun dengeli çalışmasını sağlayan hayati bir moleküldür.
ÇAYDA BİZE İYİ GELEN NE VAR?
Çay, dünya çapında tüketilen üç ana alkolsüz içecekten biridir. Çayda bulunan önemli doğal bileşenler olan çay polifenolleri çeşitli sağlık yararlarına sahiptir. Bunlar arasında kateşinler, toplamın yaklaşık %80’ini oluşturan çay polifenollerinin birincil bölümünü oluşturur. Ana kateşinler arasında kateşin gallat, epikateşin gallat, gallokateşin gallat, epigalokateşin gallat, kateşin, epikateşin, gallokateşin ve epigalokateşin bulunur. Araştırmalar, kateşinlerin antioksidasyon, anti-hipertansiyon ve hipoglisemide potansiyel sağlık yararlarına sahip olduğunu göstermiştir
1-İLTİHAP AZALTICI KİRAZ SAPI ÇAYI
- Sinirli ot
- Mısır püskülü
- Kiraz sapı
- Isırgan otu
- At kuyruğu
- Kekik
Tarif;
- Kiraz sapını 3 dakika boyunca kaynatınız.
- 3. dakikada kaynayan kiraz sapına mısır püsküllerini ilave ediniz.
- 2 dakika daha püskülleri ve sapları beraberce kaynatınız.
- Ocağı kapatınız.
- Sinirli otunu, ısırgan otunu, at kuyruğunu ve kekiği ilave ediniz.
- 7-8 dk. boyunca, ağzı kapalı olarak demlemeye bırakınız.
- Günlük 1-2 bardak tüketebilirsiniz.
2-BARSAK VE SAFRA AKIŞI İÇİN NANELİ DEVEDİKENİ ÇAYI
- 1 bardak kaynar suya
- 1 tutam devedikeni,
- 1 tutam karahindiba,
- 1 tutam nane.
- 7-8 dakika demlenir ve günde 2-3 fincan tüketilir.
3-HİNT KLASİĞİNE FARKLI BİR YORUM: MASALA
Kakule ilave edilmiş Assam çayında, zencefil, tarçın, karanfil ve Hindistan cevizinin muhteşem uyumu…
Bu çayın en önemli kısmı manda sütü ve siyah çay. Tarçın, kaküle, karanfil, anason, zencefil ve karabiber Masala’ya aromasını vermekle kalmaz, soğuk havalarda insanın içini de kaynatır. Ağzınıza adeta naneli bir merhem sürmüş gibi olursunuz. Çaylarda bulunan başlıca flavonoller epikateşin ve gallat türevleri bağışıklığı destekler.
Çayın sağlık yararları ve ne kadar içilmesi gerektiği çok tartışılsa da dünyanın en sevilen sıcak içeceği kanserle savaşan özelliklere sahip kimyasallar içerir ve hatta kalp ve bağırsak sağlığını iyileştirebilir. Bağırsaktaki ‘dost’ bakteriler genellikle bitkilerde bulunan polifenol maddelerini severler ve bu nedenle düzenli çay içmek bu türlerin çoğalmasını teşvik eder. Çay (Camellia sinensis) zengin bir tarihe sahiptir ve birçok ülkede yaygın olarak tüketilir ve fermantasyon seviyesine göre yeşil çay, beyaz çay, oolong çayı, sarı çay, siyah çay ve koyu çay olarak kategorize edilir.
O zaman gelsin sıcak çaylar…