Beslenme Önerileri

Kolajen Takviye ‘lerinin Faydaları Var Mı?

Kolajen Takviyeleri

İki tip takviye popülerlik kazanmaktadır: hidrolize kolajen (kolajen hidrolizat) ve jelatin.

Jelatin, kolajen pişirildiğinde oluşur ya da kolajeni enzimatik olarak parçalara ayırdığınızda oluşur…

  • Romatizma: 2017 hayvan çalışması, travma sonrası osteoartritli farelere kolajen takviyeleri vermenin etkilerini inceledi. Sonuçlar, takviyenin hastalığın gelişimi ve ilerlemesinde koruyucu bir rol oynayabileceğini gösterdi.

Kolajen çok ağır 300 kDalton bir proteindir. Bağ dokunun esas proteinidir.

Kolajen Takviye lerinde Güvenlik ve Yan Etkiler

Şimdiye kadar, kolajen takviyelerinin güvenliği ve etkinliği hakkında sınırlı güvenilir bilgi bulunmaktadır. Jelatin takviyelerinin potansiyel yan etkileri arasında hoş olmayan bir tat ve ağırlık ve mide ekşimesi hissi bulunur. Ayrıca, takviyenin kaynağına (domuz, tavuk, balık, sığır, yosun vb) alerjiniz varsa, alerjik reaksiyonunuz olabilir.

Kolajen haplarını ağzınıza atıp yutmadan önce iyice düşünün.

Kolajen Peptidler

Takviyelerde bulunan kolajen peptitler farklıdır. Hidrolize kolajen olarak da adlandırılır. Kolajen ile aynı amino asitlerden yapılırlar, ancak vücudumuz tarafından daha kolay emilirler. Bunun nedeni, kolajenden çok daha kısa amino asit zincirleridir , bu da onları kan dolaşımımıza GÜVENİLİR KAYNAK daha kolay geçirir yani daha sindirilebilirler.

Bununla birlikte, takviyenin ne kadarının emildiğini ve bu amino asitlerin hedef organlarına daha fazla kolajen yapmak için yapı taşları olarak hareket edip etmediğini hala tartışmaya açıktır.

Kolajen Takviye leri İşe Yarar Mı?

Bazı çalışmalar, birkaç ay boyunca kolajen takviyeleri almanın cilt elastikiyetini (yani, kırışıklıklar ve pürüzlülüğü) ve yaşlanma belirtilerini iyileştirebileceğini göstermektedir. Diğerleri, kolajen tüketmenin yaşla zayıflamış kemiklerdeki yoğunluğu artırabildiğini ve eklem, sırt ve diz ağrısını iyileştirebileceğini göstermiştir.

Ancak çoğu çalışma deney hayvanlarında ve hücre kültürlerinde yapıldığı için insan çalışmalarına ihtiyaç vardır.

Ancak bu çalışmaların çoğu küçüktür ve ürünü üreten şirketler tarafından finanse edilir. Dolayısıyla sonuçlarda önyargı ihtimali de fazladır.

Sporcu Kolajen TakviyePeki, Kolajen Takviyesi Almalı Mıyım?

Peki kolajen takviyesi almalı mısınız? Bunun cevabı olabilir de olmayabilir de! Ama çok kararlı ve ateşli sıkı bir ilişkiye hazır olun. Kolajen işe yararsa ve uzun süreli etkiler arıyorsanız, hayatınızın geri kalanı için sürekli takviyeler almanız gerekir.

Neden Mi?

Kolajenaz ve jelatinaz yüzünden kolajen takviyesi almalı. İnsan vücudu sürekli olarak bu enzimleri üretiyor ve doğal kolajenimizi de yiyip bitiriyor. Bu nedenle, kolajen takviyeleri cildinizi, kemiklerinizi ve eklemlerinizi iyileştirirse, onları devamlı almaya devam etmeniz gerekir.

Kolajenaz ve jelatinaz denilen matriks remodeling enzimleri kolajen dengesi için hayati öneme sahiptirler. Kolajen tüketmenin en büyük dezavantajlarından biri, aldığımız takviyelerdeki amino asitler doğrudan doğruya direkt cildimize gitmiyor, başka organlara da dağılıyorlar.

Hayvan bazlı ilk jelatinaz 1962 yılında kurbağa kuyruğundan elde edildi ve MMP olarak adlandırıldı. Matriksi parçalayan enzim yani kolajeni ve arkadaşlarını remodeling yapan proteaz.

 

Kolajen Takviye

Hyaluronik Asit

Kolajeni tek başına düşünmeyiniz. Hücre dışı matrikste beraber iş gördüğü arkadaşlarını da göz önünde bulundurun.

Hyaluronik asit, glukozaminglikanlar, dekorinler, matriks proteinazlar ki 600 türü vardır, elastin, dermatan sülfatlar… Hepsi büyük bir çarkın değerli üyeleridir.

Onlara iyi bakalım. Fibroblastları iyi tanıyalım. Onlarda hücreler arası bağ dokusunun esnekliğini, kayganlığını ve nemliliğini sağlasınlar.

Fibroblast and normal deri yapısı. Muscles kas, Fat cell yağ, Hyaluronic acid, Elastin, Collagen ve Fibroblast. KOLAJENİ FİBROBLAST HÜCREMİZ ÜRETİR.

Kolajen Takviye

Fibroblast Hücre

Bizim kurbağamız bu sefer yakışıklı bir prense değil matriksi eriten bir kolajenaza (enzim) dönüşmüştür.

Umarız kolajen hakkındaki bu genel bilgilendirme faydalı olmuştur.

Önceki Kolajen Takviyesi Yazılarımızı Hatırlayın:

1- Kolajen Takviyelerinin Faydaları Var Mı?

2- Kolajen Takviyelerinin Faydaları Var Mı?