Kolajen Takviye ‘leri Aldatmaca Mı Değil Mi?
Kolajen Takviye ‘lerinin faydaları var mı? Durduğunuz yere ve bakış açınıza göre bu sorunun cevabı değişir.
Kolajen
Kolajen, bütün vücudun protein kompozisyonunun yaklaşık üçte birini oluşturan vücudunuzdaki en bol proteindir. Kemiklerden böbreklere, dişlerden deriye, damarlardan gözümüze kadar her yer kolajen doludur. Hatta sinir sisteminde bile. Aşağıdaki şekilde sinir sisteminde bulunan kolajenin elektron mikroskop görüntüsü var.
Kolajen Takviye – Gençlik İksiri Mi?
Cildinizin nemli ve taze görünmesini, kemiklerinizin ve tırnaklarınızın güçlü olmasını ve eklemlerinizin ağrısız olmasını sağlar. Bunlar, tozlar, haplar ve kremler şeklinde size sunulan sayısız kollajen takviyesi üreticisi tarafından yapılan iddialardır. Bu nedenle, kolajenin sağlık ve güzellik topluluklarında yaygın olarak aranan bir bileşen haline gelmesi şaşırtıcı değildir. Ancak takviye kolajenin etkinliği hala net değildir.
Korkunun ruhu altında ne kadar az şey yapılabiliyor, demiş Florence Nightingale.
Ama kimse onu dinlemiyor sanki. Korkudan ne kadar çok şey yapıyoruz. Yaşlanmaktan ve kırışıklardan korktuğumuz için “gençlik iksiri” altında o kadar çok takviye kullanıyoruz ki haddi hesabı yok. Küresel diyet takviyeleri pazar büyüklüğünün 2019 yılında 123 milyar ABD doları olacağı tahmin edilmektedir ve yıllık yüzde 8,2’lik bir genişleme öngörülmektedir. Sadece küresel kolajen pazar büyüklüğünün 2027 yılına kadar 7,5 milyar ABD dolarına ulaşması bekleniyor.
Kolajen Takviye Pazarı
Artan sağlık kaygıları ve değişen yaşam tarzları ve beslenme alışkanlıkları gibi faktörler de ürün talebini yönlendirmektedir. Spor beslenme pazarına yönelik olumlu görünüm de önemli itici faktörler arasındadır. Küresel spor etkinliklerinin sayısındaki artış sporcuları fiziksel güce odaklanmaya teşvik eder.
Küresel kolajen takviye pazarı, toz takviyeleri, kapsülleri, sakızları ve içeceklere bölünür. Piyasa ayrıca hayvan bazlı ve deniz bazlı olarak ikiye ayrılmıştır. Dini nedenlerle Yahudiler, Müslümanlar, bazı Hristiyanlar ve kimi kültürel gruplar domuz ve hayvan kaynaklı kollajen tüketmek istemez. Domuzlardan ve dini olarak kesilmeyen ineklerden kollajen ve kollajen türevi ürünler Yahudiler ve Müslümanlar için kabul edilemez. Hindular için sığır jelatini yasaktır.
Kolajenin Hidrolize Parçalanmış Hali: Jelatin
Son yıllarda deli dana hastalığı ve kuş gribi gibi virütik hastalıklar yüzünden toplumlar sığır ve domuz yerine deniz ürünlerinden elde edilen kolajen ve jelatine yönelmiş durumdadır. Balık pulu kolajeni, helal pazarında benzersiz bir talebe sahiptir. Balık kolajeni de çeşit çeşittir. Şu anda, 20.000’den fazla farklı balık türü tanımlanmıştır. Balıklar yaşam ortamlarına göre genellikle dört gruba ayrılır: Sıcak su balıkları, sıcakılık su balıkları, soğuk su balıkları ve buzlu su balıkları. Genel olarak, ılık su balıklarından elde edilen kolajenler, soğuk ve buzlu su balıklarından daha yüksek İmino Asit ve Hidroksi prolin içeriğine sahiptir.
Bu arada kolajen ve jelatin aynı şeydir, daha doğrusu Kolajenin hidrolize parçalanmış haline jelatin denir.
Sığır, domuz, kümes hayvanları ve deniz; kolajen üretimi için gerekli olan 4 ana kaynaktır. Sığır kaynağından gelen kolajen, diğer kaynakların aksine, sığır kaynaklarının bolluğu ve deniz ve domuz kaynaklarına kıyasla nispeten daha düşük bir fiyat nedeniyle 2019 itibariyle yüzde 35’lik önemli bir paya sahiptir.
Kolajen Takviye – Hidrolize Kolajen
1400 amino asitlik üç zincirden oluşan Kolajen çok büyük bir protein olduğu için ön işlemden geçirilerek (hidrolize) küçük protein parçalarına ayrılması gerekiyor. Satılan takviyelerin üzerinde hep hidrolize kolajen yazar, yani işlemden geçmiş parçalanmış kolajen.
Bu işlem ya asit ile, ya baz ile, ya da enzimlerle yapılıyor. Hidroliz işlemi geri döndürülemez kimyasal bir işlemdir. Kolajen fibrilleri açılır, parçalanır ve daha küçük ağırlıklı protein grupları elde edilir.
Hücrenin içine kolajen değil amino asitleri girer.
Domuz derisi asitlerle, sığır ise genellikle alkali sıvılarla parçalanıyor. Dolayısıyla siz bir hidrolize kolajen takviyesi aldığınızda hücrelerin içine giren şey amino asitlerdir. Kolajenin yüzde 50’sini üç amino asit oluşturur:
Glisin, prolin ve hidroksi prolin…
Kolejen Takviye ve Nutrikozmetik
Özetle, tüketici istiyor, piyasa üretiyor. Arz ve talep meselesi…
- Tüketicinin erken yaşlanmayı önlemek için artan isteği, kolajen peptid infüzyonlu nutrikozmetik’e olan talebi artırıyor ve böylece halk pazarı yönlendiriyor.
- Deniz kaynaklı kolajen peptid, kullanılmayan balık parçalarını kullandığı için üreticiler arasında yaygınlaşmaktadır.
- Bununla birlikte, vegan takviyelerinin piyasaya sürülmesi, dünya genelinde hayvan ve deniz kaynaklı kolajen takviyeleri’nin büyümesini engelliyor.
Kolajen Ne İçin İyidir?
Özellikle deri, eklem ve kemiklerdeki tutkal proteindir. Aslında, kelime Latince tutkal anlamına gelen “kólla” kelimesinden gelmektedir.
Kolla
Katibimin kolalı da gömleği ne güzel yakışır…
Bina kirişleri gibi organ ve dokuların iskelesini oluşturur. Deri kırışır, kemikler zayıflar… Yaşlandıkça, vücudunuz daha az ve daha düşük kalitede kolajen üretir.
Atların tendonlarının kaynatılmasıyla elde edilen Kolajen yapıştırıcı, Mısırlılar tarafından yaklaşık 4.000 yıl önce kullanıldı ve Kızılderililer yaklaşık 1.500 yıl önce yaylarda kullandılar .
Muhteşem Ekip
Kolajen, hücre dışı matrikste tek başına çalışmaz. Arkadaşları vardır: Dermatan sülfat, hyaluronik asit, elastin ve dekorin…Hyaluronik sit suyu tutar ve gerginliği sağlar. Elastin derinin esnekliğini sağlar. Kolajen cildimizin yüzde 80’ini oluşturur ve elastin adı verilen başka bir proteinle beraber çalışır – evet, tahmin ettiniz – cildimizi elastik tutar. Elastin, lastik gibi esneyen ve gerilen bir proteindir.
Kolojen, cildinize, kemiklere, bağ dokuya, organlara ve hücre dışı matrikse yapısal destek sağlar. Kan pıhtılaşmasına yardımcı olmak gibi çok önemli rolleri vardır. Hatta son yıllarda, şampuanlarda ve vücut losyonlarında besin takviyesi ve bileşen olarak popülerlik kazanmışlardır. Bu ürünler, en azından kısmen cilt koşulları üzerindeki iddia edilen faydalı biyolojik etkilerden (örn. Yaşlanma karşıtı etkiler, kolajen yüz dolguları) dolayı pazarda ticari popülerlik kazanmıştır. Bununla birlikte, bu iddialarının bilimsel olarak geçerliliği halen sınırlıdır.
Yazımızın ikinci kısmı: Fayda mı zarar mı?
Yazımız devam edecek…