Makaleler, Psikoloji

Kriz Yorgunluğu

Kriz yorgunluğu geçirdiğimiz 2020 yılı, şimdiye kadar birçokları için zor bir yıl oldu.

Kendinizi bunalmış ve stresli mi hissediyorsunuz?

COVID-19 salgını ve felaketler, politik kargaşalar gibi güncel olaylar insanlarda korku, endişe ve öfke gibi yoğun duygular hissettirdi. COVID-19 pandemisi aylardır önemli bir endişe ve stres kaynağı olmuştur ve sonu görünmemektedir. Stres kronikleştiğinde ve haftalar, aylar veya yıllar boyunca devam ettiğinde, zararlı etkileri olabilir ve kriz yorgunluğuna yol açabilir.

Bunun da ötesinde, insanlar George Floyd’un ölümünün ardından adalet bulmaya çalışırken hem barışçıl hem de şiddetli protestolar yapıldı.

Bu olayların acımasız stresiyle, çoğu üzüntü, kaygı, öfke ve korku gibi çok çeşitli olumsuz duygular hissediyor. Yine de diğerleri sadece uyuşuk veya yorgun hissetmeye başladı.

Bu duygusal durum, “kriz yorgunluğu” olarak adlandırılan bir durumdur.

Kriz yorgunluğu

Kriz yorgunluğu nedir?

Profesör ve başkan, psikiyatri bölümü Dr. Petros Levounis‘e göre, Rutgers New Jersey Tıp Fakültesi, bir krize yanıt olarak dört aşamadan geçiyoruz.

Birincisi, kahramanlık aşaması var. Levounis, “Burada herkes bir araya geliyor ve kriz sırasında yapılması gerekeni yaparak yanıt vermeye çalışan birçok eylem var” dedi.

Daha sonra, insanların topluluğun bir parçası olmak konusunda iyi hissettikleri balayı aşaması var.

“Her zaman bundan sonra hayal kırıklığı aşaması,” dedi Levounis, “şimdi buraya giriyoruz… ve o zaman kriz yorgunluğu ile karşı karşıyayız.”

Bu aşamanın birkaç ay sürebileceğini de ekleyerek, kriz geçtikten sonra toparlanma ve yeniden yapılanma üzerinde çalışmaya başlayana kadar bu süre zarfında çok kötü hissettiklerini sözlerine ekledi.

Kriz yorgunluğunun neden ortaya çıktığı konusunda, psikiyatri ve davranış bilimleri bölümünde profesör olan Firdaus S. Dhabhar ve Miami Miller Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Sylvester Kapsamlı Kanser Merkezi, “Dövüş veya uçuş yanıt ya da kısa süreli stres bizim dostumuzdur.

“Biyolojik stres tepkisi zorlu durumlar veya krizler sırasında bizi koruyabilir.

“Bununla birlikte, stres kronikleştiğinde ve haftalar, aylar veya yıllar boyunca devam ettiğinde, zararlı etkileri olabilir ve özellikle tekrarlayan veya şiddetli koşullarda kriz yorgunluğuna yol açabilir.”

Buna ek olarak, Levounis ayrıca insanların erken aşamalarda çok fazla enerji yatırdıklarını açıkladı, ancak insan vücudu uzun süre yüksek bir adrenalin durumunu sürdüremedi ve bir çarpışmayı kaçınılmaz hale getirdi.

Kriz yorgunluğunun belirtileri

Kriz yorgunluğu belirtileri nelerdir?

Levounis, semptomların iki yönden birine gidebileceğini söyledi.

“Biri, insanların huzursuz olduğu ve küçük bir şeyin onları tetikleyebileceği hiper-uyarıcı veya yüksek kaygı durumudur” dedi.

“Krizi hatırlatmak bile kişiden orantısız bir duygusal tepkiye yol açabilir.

“Diğer taraf,” dedi Levounis, “daha ​​şiddetli, daha anlamlı ve aynı zamanda teşhis edilmesi daha az kolay olan, insanların geri çekildiği zamandır.

“Yüksek kaygı yerine kaygı göstermiyorlar ya da krize istifa ediyorlar ve kriz ya da durum hakkında endişeli görünmüyorlar.

“Yapılması gereken şeyler veya krizden kaynaklanabilecek sonuçlarla ilgili hiçbir endişe göstermiyorlar.”

Diğer semptomlar uyku düzenindeki değişiklikleri, iştahtaki değişiklikleri ve bir kişinin normal rutinlerinde bozulmayı içerebilir.

Kriz yorgunluğu konusunda ne yapabilirsiniz?

Levounis, kriz yorgunluğunu her zaman önleyemesek de, daha iyi hale getirmek için yapabileceğimiz şeyler olduğunu söyledi.

Önerdiği şeylerden bazıları:

  • Dört fiziksel sağlık direğine dikkat edin. Bunlar beslenme, uyku, cinsiyet ve egzersiz, diye açıkladı Levounis.
  • Genel olarak arkadaşlarınız, aileniz ve toplumla bağlantıda kalın. Sosyal veya fiziksel mesafeler etkinken elektronik iletişim kurmayı önerdi.
  • Rutinlerinizi korumaya çalışın. Bu, hayatınızda normallik hissini korumanıza yardımcı olacaktır.
Kriz Yorgunluğu ile Başa Çıkmak

Güvenli bir şekilde yapabileceğiniz, keyif aldığınız etkinliklere katılın.

Bu önerilere ek olarak Dhabhar ekledi:

  • Medya maruziyetinizi sınırlayın. “Eğitimli ve bilgili olmak önemlidir,” dedi, “… ama kendinizi 7/24 haberlere maruz bırakmayın.”
  • Öfke ve nefret duygularını gerçek takdir ve sevgi duygularıyla değiştirmeye çalışın. Zor olsa da, bunun “kriz yorgunluğu da dahil olmak üzere her türlü korku, kaygı, stres ve yorgunluğu azaltması muhtemel” dedi.
  • Güvenli bir şekilde yapabileceğiniz, keyif aldığınız etkinliklere katılın. Bu, sanat, balık tutma ve hatta manevi arayışlar gibi bir şey olabilir. “Mesele, sizi ‘iyi’ bir yere götürebilecek ve kötü haberlerle sürekli bombardımandan uzaklaştırabilecek bir şey yapmaktır,” dedi Dhabhar.
  • Yoga veya meditasyon yapmayı deneyin. Bu uygulamalar, azalmış stres ve iyileşmiş refah ile ilişkilendirilmiştir .

Hem Dhabhar hem de Levounis, bu kendi kendine yardım önlemleri yeterli değilse bir akıl sağlığı uzmanından yardım almanın önemli olduğunu söyledi.

Levounis, kilo vermek, kilo almak, iyi uyumamak veya sadece günlük yaşamınızda iyi işlememek gibi belirtiler yaşıyorsanız, bunların hepsi ek yardıma ihtiyacınız olabileceğinin işaretleridir.

Dhabhar, uzun bir süre boyunca bir akıl sağlığı uzmanını görmeniz gerekmeyebileceğini belirtmenin önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

“Çoğu durumda, kısa bir süre için doğru rehberlik ve yönlendirme sizi doğru yola sokabilir ve daha fazla problemden kaçınmanızı sağlayabilir” dedi.

Kaynak: https://www.healthline.com/health-news/overwhelmed-and-stressed-why-you-may-be-feeling-crisis-fatigue

Related Posts