Genel

Semizotunun Faydaları Nelerdir?

semizotunun faydaları dr. ceyhun nuri

Semizotu ( Portulaca oleracea ), yapraklı bir sebzedir. Avrupa, Asya, Orta Doğu ve Afrika’da yaygın olarak yenir. Semizotunun Faydaları çoktur. Hafif ekşi ve tuzlu bir tada sahiptir. Bu da onu tabağa ve damağa ilginç bir katkı yapar. Yaprakları, sapları, çiçekleri ve tohumları da dahil olmak üzere bitkinin tamamı yenilenebilmektedir. Kuzey Amerika da bu bitki pek sevilmemektedir, yabani ot olarak görülmektedir ve bahçelerden sökülüp atılması için uğraşılmaktadır.

Semizotu tarih öncesi çağlardan beri kullanılmaktadır ve eski Çin tıbbında ve erken yerli kültüründe yaygın olarak anılmaktadır. Orhun Kitabelerinde adı geçer.

Semizotu Besin Değerleri

Bu olağandışı ‘ot’ bilimsel çalışmanın konusu olduğunda, araştırmacılar buldukları karşısında şok oldular! Semizotu bitkileri yüksek düzeyde omega-3 yağ asitleri ve  kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum ve sodyum içerebilir. Ayrıca C vitamini , tiamin, riboflavin , niasin , B -6 vitamini, folat ve A vitamini gibi belirli vitaminlerle dolu olabilir.

semizotunun faydaları drceyhunnuri sağlıklı bilgi sağlıklı beslenme ankara

Semizotu Sağlığa Faydaları

Kalp Sağlığı

Araştırmalar, yüksek seviyelerde omega-3 yağ asitlerinin semizotunda bulunabileceğini belirtmektedir.  Ayrıca vücuttaki LDL (kötü) veya kötü kolesterol miktarını azaltmaya yardımcı olabileceğini bulmuştur. Bu, kan dolaşımımızda daha sağlıklı bir kolesterol dengesinin desteklenmesine yardımcı olabilmektedir.

Omega-3’lerde yüksek gıdaların tüketilmesinin kardiyovasküler hastalıkların yanı sıra ateroskleroz riskini önemli ölçüde azalttığı, böylece muhtemelen kalp krizi ve felç riskini azalttığı gösterilmiş olabilir. Ayrıca, bu sebzede bulunan potasyum, vazodilatör, kan damarlarını gevşeticidir. Muhtemelen kalp üzerindeki baskıyı azaltıcı olarak davranışı nedeniyle kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilmektedir.

Semizotundaki yüksek demir ve bakır içeriği, kırmızı kan hücrelerinin üretimini uyarmaya yardımcı olabileceği anlamına gelir. Dolayısı ile bu minerallerin her ikisi de vücudun önemli kısımlarına daha fazla oksijen vererek dolaşımı artırmak için gereklidir. Ayrıca hücrelerin ve organların iyileşme hızını artırabilirler. Saç büyümesini ve metabolik verimliliği iyileştirmeye yardımcı olabilirler!

Kilo Kaybına Yardımcı

Araştırmaya göre semizotu 100 gram porsiyon başına 20 kalori içerebilmektedir. Düşük kalorili, besin açısından zengin ve diyet lifi ile doludur. Ayrıca kilo verme diyetine iyi bir katkı sağlar. Malaysian Journal of Nutrition’da yayınlanan bir hayvan çalışması tapılmıştır. Buna göre, semizotu özütünün denekler üzerinde olası obezite ve diyabet önleyici etkileri olduğu gösterilmiştir.

Semizotunun Faydaları ve Çocuk Gelişimi

Semizotu bol miktarda iyi yağ asidi (omega-3’ler) içerebilmektedir. Bunun yanı sıra araştırmalar hala devam etse de, erken çalışmalar, küçük çocukların diyetindeki yüksek seviyelerde omega-3 yağ asitlerinin, muhtemelen otizm ve DEHB dahil olmak üzere bazı gelişimsel bozuklukların bazı belirti ve semptomlarını azalttığını göstermiştir.

Semizotunun Faydaları ve Cilt Sağlığı

Semizotu, çok çeşitli cilt koşullarının tedavisine de yardımcı olabilmektedir. 2004’te yayınlanan bir araştırma, semizotu yapraklarının yüksek düzeyde A vitamini içerebileceğini ortaya koydu. Dolayısı ile bu vitamin, bu ‘yabani ot’ta bulunan bileşiklerin kokteyli ile birleştiğinde, topikal olarak uygulandığında iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabileceği anlamına gelir. Tüketildiğinde cildi iyileştirmeye yardımcı olabilmektedir. Kırışıklıkları azaltabilmektedir ve yara ve lekeleri gidermek için cilt hücrelerinin iyileşmesini teşvik edebilmektedir.

Ayrıyeten semizotu yapraklarının tropikal olarak uygulanması cilt alerjilerine de yardımcı olabilmektedir. Bu araştırma Farmakopunktur dergisinde yayınlanan bir başka araştırmadır.

Kemikleri Güçlendirme

Semizotunda bulunan mineraller, kemik kaybını azaltmak isteyenler için sağlıklı bir seçim olabilmektedir. Buna göre kalsiyum, magnezyum, demir ve manganez… Kemik dokusunu geliştirmek ve kemiklerin iyileşme sürecini hızlandırmak için gerekli olabilecek elementlerdendir. Semizotu ayrıca, milyonlarca insanı etkileyen, yaşa bağlı yaygın bir durum olan osteoporozun önlenmesine yardımcı olabilecek anti-inflamatuar potansiyele sahip olabilir.

Semizotu Kullanım Alanları

  • Semizotu, mutfak arayışlarında çorbalarda, salatalarda ve güveçlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bir Illinois Üniversitesi haber bülteni, çavdar ekmeği üzerindeki jambon ve semizotun lezzetli olduğunu öne sürüyor.
  • Et yemeklerine lezzet verici bir unsur olarak eklenmektedir. Ayrıca bazı lezzetli ekmek çeşitlerini yapmak için hamurla karıştırılmaktadır.
  • Çin ve Hindistan’da çeşitli hastalıkları iyileştirmek için geleneksel tıp olarak da kullanılmıştır.

Dikkatli Kelime: Araştırmacıların semizotu hakkında buldukları tek potansiyel dezavantaj, böbrek taşlarının oluşumuna yol açan nispeten yüksek oksalik asit içeriğine sahip olabilmektedir. Zaten böbrek taşlarından mustaripseniz, onu tüketmek için bir tıp uzmanıyla konuşun. Suda kaynatmanın, diğer faydalı besin maddelerinin çoğunu kaybetmeden büyük miktarda oksalik asidin elimine edilmesine neden olduğu belirtilmelidir.

İlgili Yazılar