Genel

Sonbahar ve Sağlığımız

KIŞA HAZIR MIYIZ?

Sonbahar geldi geçiyor! Sararan yapraklar, düşen kırmızı yapraklar size neyi hatırlatıyor? Her sonbahar gelişinde sağlığınız nereye evriliyor?

Daha soğuk havalar beraberinde grip endişelerini, güz alerjilerini, kuru cildi ve daha fazlasını beraberinde getiriyor.

Arabamızın kış bakımı ve kar lastiklerini değiştirme fikrine sıcak bakarken, soğuk havalarda sağlığımız konusuna da sıcak bakıyor muyuz acaba?

Sonbahar geldi, millet! Bağışıklığınız ne durumda? Duygu durumunuz sonbahar yaprakları gibi sallantılı mı?

İster içinizde yeni mevsimin heyecanını duyuyor olun, ister güz şenliklerinin ve kışlık pekmez salça gastronomi programlarının tam teşekküllü bir hayranı olun, ister sadece ayvanın narın tadını çıkarmak için burada olun, yılın neşe ve nostaljiyle ilişkilendirilen bir zamanıdır sonbahar ayları. Ne yazık ki, birkaç sağlık endişesini de beraberinde getir bu serin aylar.

Yılın bu zamanında kendinize ve ailenize en iyi şekilde nasıl bakacağınızı bilmeniz önem arz ediyor. Grip mevsiminden sonbahar alerjilerine, kuru ciltten kış saati uygulamasına kadar, sonbaharın tadını endişe duymadan çıkarmak için bilmeniz gereken şeyler olabilir. Romatizması hastası iseniz beslenme tarzınız, kuru bir cildiniz varsa onu besleme stratejiniz, depresyona yatkınsanız az güneşli günlerle baş etme bunlardan sadece birkaçıdır.

GRİP MEVSİMİNDE İLK SAVUNMA HATTIMIZ CİLDİMİZDİR

Kuru ve soğuk sonbahar havaları aynı zamanda kuru cilt ve saç anlamına gelir. Soğuk hava kurudur çünkü sıcak havadan daha az nem tutar ve soğuk, kuru havayı solumak astım, bronşit, sinüzit ve burun kanaması gibi solunum yolu rahatsızlıklarına neden olabilir. Serin ve kuru hava, solunum sisteminin çok hoşuna giden bir durum değildir. Doktorunuzla sonbaharda görülen nefes problemleriniz, kuru cildiniz, kırılgan saçlarınız hakkında sohbet edebilirsiniz.

HEKİMİNİZLE BİR KONTROL RANDEVUSU PLANLADINIZ MI?

Grip, boğaz ağrısı, astım, romatizma ağrıları, kulak iltihabı, sonbaharda artış gösterir. Sonbahar, ailedeki herkesin sağlık kontrollerinin güncel olduğundan emin olmak için harika bir zamandır. Doktorunuz, mevcut rahatsızlıkları takip etmek, sağlığınızı izlemek, aşıları güncellemek, bedenin kışa hazırlığını yapmak ve ailenizde ortaya çıkabilecek hastalık risklerini görüşmek için yıllık bir muayene akıllıca olacaktır. Okul grip sezonunda çocuğunuzun randevusuyla birlikte sonbaharda rutin sağlık muayenenizi planlamak, yılda en az bir kez doktora gitmeyi hatırlamanıza yardımcı olabilir. Arabamız gibi kendimizin de bedenen ve ruhen kışa hazır olduğundan emin olmalıyız.

GRİP MEVSİMİNE UYGUN ŞEKİLDE HAZIRLANIN

Grip salgınlarından korunmak için aşı olmanın dışında çok fazla seçenek vardır. Grip salgınları çocuklarımızı ve kendimizi ciddi şekilde etkileyebilir. Bağışıklık sistemini güçlendiren damar için serumlar alınabilir. Mitokondri sağlığını ve dolayısıyla bağışıklığımızı destekleyen gıdaların tüketimi arttırılabilir. Doktorumuzun önerisiyle kaliteli ve bilime dayalı takviye kullanımı düşünülebilir. Fitoterapi tabanlı takviyeler sonbaharda eksik aldığınız gıdaların yerine kullanılabilir. Mikro ve makro besin dengenizi korumak için laboratuvar tetkiklerinden yararlanın. Doktorunuz eksik kan değerlerinize göre size özel reçeteler hazırlayacaktır.

PSİKOLOJİK DESTEK VE ZİHİN ALIŞTIRMALARI

Sonbahar mevsiminde günler kısalmaya ve havalar serinlemeye başlar. Günlerin kısalması beynin kumanda merkezi olan hipotalamusu etkiler, melatonin ve serotonin azlığı kişinin kendini yorgun ve halsiz ve de moralsiz hissetmelerine ve motivasyon düşmesine neden olabilir.

Sonbahar havaları bazen bizi depresif duygulara sürükleyebilir. Hastalıklarımız stresli ve depresif duygular eşliğinde daha da kötüleşebilir. Günler kısaldıkça, tadını çıkarabileceğiniz daha az güneş ışığı olur. Ve daha az güneş ışığı, mevsim değişikliğiyle tetiklenen bir depresyon türü olan mevsimsel duygusal bozukluğa yol açabilir.  Psikolog veya sağlık koçları eşliğinde sonbahar aylarına hazırlıklı girmek bizi dinç bir şekilde güz aylarını geçirmemizi sağlar. Daha fazla güneş ışığı psikolojinizi düzeltir.

Sonbahar yorgunluğundan etkilenmemek için ise güneş ışığından daha fazla yararlanmak, dengeli beslenme ve olmazsa olmaz uyku düzenine dikkat etmek, bağışıklık sistemini güçlendirmek oldukça önemli konular arasında.

KAMPLAR, KAPLICALAR VE ORMAN GEZİLERİ

Kamp gezilerinden közde balık, şenlik ateşleri her zaman sonbahar mevsiminin tadını çıkarmanın popüler bir yolu olmuştur. Japonya’dan tüm dünyaya yayılan orman banyosu sonbahar renklerinin tadını çıkarmak için iyi bir fırsattır. Açık havalar ve orman renkleri ve havası bağışıklığı güçlendirirken inflamasyonu azaltır. Kamp ateşleri çevresinde yapılan sohbetlerin ömrü uzattığı ispatlanmıştır. Pandeminin başlangıcından bu yana, yeşil alanlar ve hobi bahçeleri her zamankinden daha popüler hale geldi. Ve şaşırtıcı bir şekilde, bahçenizin büyümesi için tek zaman bahar değil. Sonbaharda da bahçecilik ile ilgili yapacak çok fazla şey var.

SICAK İÇECEKLER HAFİF HAREKETLER

Hasta iseniz hareket kısıtlılığı soğuk havalarda artabilir. Sonbaharın soğuğuyla aktif kalmak daha az cazip görünebilir, ancak eklem sağlığı için önemlidir. Yüzme, pilates ve sabit bisiklet gibi hafif egzersizler eklemlerinize çok fazla yük bindirmeden önemli faydalar sağlayabilir. Serin sonbahar havasında sıcak giysiler, sıcak içecekler, sıcak çorbalar, sıcak sohbetler iyi gider. Zencefil çayına ne dersiniz? Zencefilin şifalı gücünü ortaya çıkarmak için sonbahar yılın iyi bir zamanıdır. Sonbahara doğru ilerlerken ve günler kısalırken ve hava serinlerken, zencefil güneş ışığının ve yaz sıcağının yerini almanın ve ortamı biraz ısıtmanın harika bir yoludur.

Related Posts

One thought on “Sonbahar ve Sağlığımız

Comments are closed.